Pretekli teden je potekal prvi Teden slovenske hrane, ki se je v petek, 15. novembra, zaključil s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom – domač kruh, maslo, med in jabolka.
Na šoli so potekale različne dejavnosti. Obiskal nas je čebelar g. Marko Cesar – Čebelarstvo Cesar, ki nas je med drugim seznanil z manj znanimi dejstvi o čebelah. Povedal je, da je od opraševanja čebel odvisna vsaka tretja žlica hrane, saj čebele oprašijo kar 80 % rastlin. V nekaterih predelih sveta je zaradi prevelike onesnaženosti premalo čebel, zato sadje in zelenjavo ročno oprašujejo ljudje. Čebele so pomemben kazalnik čistosti okolja, zato skrbimo zanje!
Kaj vse smo še počeli? Izdelovali smo čebelnjak in slikali panjske končnice, z ga. Anito Podlesnik smo pekli slastne pite in hlebčke, obiskali smo Oljarno Fram, kjer smo si ogledali, kako stiskajo olje iz bučnih semen že več kot 250 let in v okusno bučno olje namakali kruh, devetošolci so obiskali Mozaik dobrot, kjer so pekli dišeče medenjake in žemljice. Dan smo zaključili s prireditvijo s kulturnim programom, na kateri smo vsi skupaj zapeli vsem dobro znano pesem: “Čebelice, čebelice …”
Zahvaljujemo se učiteljicam in učiteljem, učenkam in učencem ter zunanjim sodelavkam in sodelavcem, ki so prispevali k izvedbi dejavnosti. Posebej se zahvaljujemo Zavodu Mozaik dobrot, kjer so se prijazno odrekli plačilu in denar namenili šolskemu skladu. NAJLEPŠA HVALA!
Koordinatorica dejavnosti: Sabina Tajhmajster
Povezovalka prireditve: Simona Napast
Mentorice nastopajočih otrok na prireditvi: Dora Ožbolt, Maša Stres in Valentina Gselman